Skip to main content

Doorzichtige beugels

U wilt mooie rechte tanden, maar geen blokjesbeugel? Kies dan voor de doorzichtige beugel! Er wordt eerst een nauwkeurige digitale 3D-scan gemaakt van de tanden door de tandarts van Kliniek voor Mondgezondheid. Daarna wordt er samen een behandelplan opgesteld en een afspraak ingepland voor het ophalen van de doorzichtige beugel.

Tijdens het ophalen van de eerste op maat gemaakte doorzichtige beugel krijgt u uitleg over het dragen van de doorzichtige beugel en wordt bekeken of de doorzichtige beugel goed aansluit, zo bent u verzekerd van een hoogwaardige behandeling.

Elke 6 tot 8 weken controleert de tandarts de voortgang en krijgt u de volgende set mee om thuis te dragen.

De doorzichtige beugel kan helpen bij het corrigeren van kleine tot complexe tandafwijkingen. Het behandeltraject varieert van 12-18 maanden en wordt bepaald door de tandarts.

Wat zijn de voordelen van een doorzichtige beugel?

  • Onopvallendheid
    Meestal kiezen patiënten voor een doorzichtige beugel omdat hij nauwelijks te zien is. Hij valt veel minder op dan een traditionele metalen beugel.
  • Comfortabel
    Het gladde, dunnen kunststof materiaal past comfortabel op de tanden. Ze hebben minder scherpe randjes dan metalen beugels en daardoor veroorzaken ze minder irritatie aan de binnenkant van de mond.
  • Verwijderbaarheid
    Hoewel we aanbevelen om de doorzichtige beugel de hele dag te dragen, ook tijdens het slapen, kan de uitneembaarheid handig zijn. Zo kun je de beugel voor korte tijd uitnemen om te eten, te poetsen en te flossen. De mondhygiëne is dus veel gemakkelijker dan bij traditionele beugels.

Heeft zo’n doorzichtige beugel ook nog nadelen?

De doorzichtige beugel heeft een behoorlijke opmars gemaakt de laatste jaren. Toch zijn er ook wel wat nadelen te noemen. Zo kunnen we er nog niet alle gebitscorrecties mee uitvoeren. Bij complexe orthodontische problemen kan het soms beter zijn om toch te kiezen voor een traditionele beugel. Ook is er wel wat discipline voor nodig. Een traditionele beugel kan niet zomaar verwijderd worden; deze wel. Als de beugel niet vrijwel continu gedragen wordt, kan dat de resultaten beïnvloeden. Ook kan de behandeling daardoor langer duren dan gepland.

Kom op consult

Bent u geïnteresseerd in een doorzichtige beugel? Vraag dan gerust een consult aan bij de Kliniek voor Mondgezondheid in Nijmegen. Samen bekijken we dan de opties en zetten we een behandelplan op.